Ruža kraljica cvijeća

Ruža kraljica cvijeća

Dio zadovoljstva ( ili pak razočaranja) , kao kraljice vašeg vrta ili gredice, odnosi se upravo na ruže, zbog toga jer bi one trebale dominirati , raskošnom bujnošću i cvatnjom kroz tri godišnja doba , od proljeća do kasne jeseni, odnosno prvih mrazeva.

Kroz povijest ruža, mnogo se mjenjalo, na drevnoj Kreti 1600 god. Pr. Kr. Ruže su bile naslikane po zidovima, a tisuću godina kasnije u Egiptu su prikazivane na grobnicama. Grci su prvi uzgajali ruže u vrtovima i ukrasnim loncima, Rimljani su spavali na laticama, njima su prekrivali podove, kasnije su se proširile sve do Engleske, Englezi su poćeli uzgajati prvo crvene ruže u 16 st. A zatim i bijele ruže.

Sa istoka su dolazile različite vrste ruža , što je pridonjelo razlićitim varijetama , oblika, mirisa, boje i raskošne cvatnje. Opoćenito ruže možemo podjeliti u sedam skupina , najomiljenija skupina su hibridne Čajavke, mogu se nabaviti u obliku grma ili stablašice, zatim ruže Floribunda one su zanimljive, jer cvijetove nose u kiticama, treća skupina su ruže Patio – to su ruže ,koje su se pojavile krajem 80-tih godina, niskog su rasta, četrvta skupina su minijaturne ruže, prvenstveno se sade u kamenjare i lonce po balkonima, peta skupina su ruže pokrivaći tla , to su ruže puzavice, koriste za prekrivanje obronaka ili za sadnju između viših grmova, šesta skupina su ruže panjaćice, za ove ruže treba potporanj, mogu se penjati i više od 10 m, sedma skupina su grmolike ruže to su ruže koje su srodne divljim ružama ( staromodne ruže ) nastale su u 19 st.

Dakle prije odlaska u kupnju, moramo znati gdje sadimo ruže, da bismo lakše odabrali vrste, ondje gdje se zahtijeva velika raznolikost boja, posebno kad je ambijent neformalan, radije se odabiru Floribunde u kombinaciji sa minijaturnim ružama . najbolje vrijeme za sadnju ruža je od studenog do kraja ožujka. Zemlja ne smije biti smrznuta ni natopljena sa vodom, odnosno srednje vlažno tlo , koje nije u prevelikoj sjeni i da imaju mnogo zraka .

Lajkajte nas na Facebooku!

Rain Bird - automatski sistemi navodnjavanja

Detaljnije o RAIN BIRD sistemu možete preuzeti OVDJE.

Hortikultura

Naše reference

-    Gumiimpex GRP
-    Bernarda d.o.o.

-    Hotel Bernarda
-    KBC Split
-    Hotel Eden
-    Hotel Zlatna ribica brodarica Šibenik
-    Zračna luka Zemunik Zadar
-    Kaufland
-    Plodine
-    Lidl
-    Centar energetske efikasnosti Čakovec
-    Wellmart Pag
-    Abit – kamen kuće Škrapi Istra
-    Privatna vila Fiorini Istra
-    Croatia inspekt Privatna kuća Jadranovo Krk
-    Solvis
-    Škola Tomisliv Špoljar

-    Medifarm Velika Gorica
-    Ljekarne Salus
-    Hotel La gus
-    Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića varaždinske Toplice
-    Zagorje Tehnobeton
-    Nogometno igralište NK Podravac
-    Vinarija Mežnarić
-    Vinarija Najman
-    KB Sračinec
-    Magro centar
-    Protecta
-    Prometal Zelina
-    Oprema Ludbreg
-    Benzinska postaja Šilec
-    Merkur
-    ITC
-    Montall Lepoglava
-    Finessa grupa

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem