Automatsko navodnjavanje - najčešća pitanja

Automatsko navodnjavanje - najčešća pitanja

Koja je stvarna prednost ugradnje sustava za navodnjavanje?


Sustav za automatsko navodnjavanje štedi vrijeme koje obično trošite stojeći sa šmrkom u ruci i omogućava da vaš travnjak i posađeno bilje dobije vodu i u vašem odsustvu. Pored uštede vremena sustav za navodnajvanje omogućava ravnomjernu aplikaciju vode prema potrebama biljnog materijala, stvarajući na taj način optimalne uvjete za razvoj bilja, sprječava pojavu korova i bolesti bilja, te štiti sredstva koja ste uložili u uređenje travnjaka i kupnju ukrasnog bilja.

 

Da li mi je u kontinentalnom području potreban sustav za automatsko navodnjavanje?

Potreba biljnog materijala za vodom mijenja se tijekom godine. U osnovi, svrha sustava za navodnjavanje je da nadoknadi samo onu vodu koju je biljni materijal izgubio evaporacijom i transpiracijom preko stomate. Ovaj gubitak vode ovisi o oborinama, temperaturi, vlažnosti zraka, vjetru i solarnoj radijaciji, a deficit vlage javlja se i u kontinentalnim područjima u periodu od svibnja do kraja rujna. Primjerice, prosječni dnevni deficit vode na području Zagreba u sezoni navodnjavanja kreće se od 2,2 mm u travnju do 3,9 mm u srpnju (1mm = 1 l/m2).

Da li će mi se ugradnjom sustava povećati ili smanjiti potrošnja vode?


Ukoliko ste vaš vrt održavali zelenim uz veliki trud manualnim navodnjavanjem, sustav za navodnjavanje svakako će smanjiti količinu vode koju trošite. Pravilno isplaniran i dimenzioniran sustav sprječava gubitke vode površinskim otjecanjem, prekomjerno navodnjavanje pojedinih područja, te prilagodbu količine vremenskim uvjetima, odnosno stvarnoj potrebi biljnog materijala.

Kakav priključak na vodu mi je potreban?


Uređaji za navodnjavanje rade pri radnom pritisku od 1,5 do 4 bara, ovisno o tipu uređaja. Za ispravan rad potrebno je osigurati odgovarajući dotok vode i radni pritisak. Važno je razumjeti da statički pritisak mjeren na zatvorenoj slavini ne daje pouzdan podatak, već je potrebno provjeriti dinamički pritisak, tj. pritisak uz određeni protok. Važnu ulogu pri tome, osim pritiska na opskrbnoj mreži imaju promjer vodomjera i opskrbnog cjevovoda. Veći priključak i raspoloživi protok znači da će više uređaja moći raditi istovremeno, čime će se smanjiti broj potrebnih elektromagnetskih ventila za razdjeljivanje sustava. Prije ugradnje sustava zatražite provjeru hidrauličkih elemenata priključka kako biste izbjegli probleme.

Kako ću odabrati odgovarajući sustav?

Svaki sustav za navodnjavanje je specifičan i treba biti projektiran prema rasporedu biljnog materijala, raspoloživim hidrauličkim uvjetima i karakteristikama površine (osunčanost, kosina, izloženosti vjetru, visinske razlike i sl). Rain Bird nudi kompletan program, od statičkih pop-up rasprskivača za male domete, dinamičkih rotora, uređaja s bespovratnim ventilima, niskim trajektorijama mlaza i sličnim specifičnim rješenjima, komponenti mikronavodnjavanja i cijevi kap po kap sa regulacijom pritiska, do elektroventila, programatora i niza drugih kompatibilnih uređaja, opreme i pribora za usklađen sustav za navodnjavanje. Raspoloživost uređaja na skladištu u Zagrebu i kontinuirana edukacija izvoditelja koji ugrađuju Rain Bird opremu jamče brzu i kompetentnu ugradnju.

Mogu li uštedjeti ako si sustav ugrađujem sam?


Možda inicijalno pri kupnji opreme, međutim pogreške u odabiru i rasporedu uređaja za navodnjavanje za posljedicu imaju neravnomjernu distribuciju i u konačnici značajno veću potrošnju vode. Problemi poput nedostatka adekvatnog alata, nedovoljnog poznavanja tehnike ugradnje, manjka spojnica ili nekoliko metara cijevi nakon što započnete radove i slične poteškoće gotovo su neizbježne. Povjerite radije posao profesionalnom instalateru uz garanciju na kvalitetu radova.

Koji elementi utječu na cijenu sustava?

Cijena uvođenja sustava za navodnjavanje ovisi uglavnom o veličini površine, raspoloživom priključku na vodu, te složenosti u pogledu hortikulturnog rješenja i oblika površina. Ravni travnjaci pravilnog oblika po kvadratnom metru, posebno uz veliku raspoloživost vode znače najmanji trošak jer se površina navodnjava manjim brojem rasprskivača, a njih više može raditi istovremeno. Kod preciznijeg navodnjavanja površina nepravilnog oblika, izbjegavanja prskanja staza, površina s intenzivnijom sadnjom, kaskadnih vrtova s visinskim razlikama, potrebi izvedbe prodora, prosjeka i sl.  trošak se naravno povećava. Vrlo često minimalne prilagodbe u planu sadnje mogu značajno pojednostavniti i pojeftiniti sustav za navodnjavanje.

Kako trebam upravljati sustavom?

Upravljanje navodnjavanjem znači što precizniju prilagodbu količine vode aplicirane putem sustava za navodnjavanje stvarnoj potrebi biljnog materijala. Podešavanje vremena navodnjavanja svakog ventila omogućava da različite zone dobiju odgovarajuću količinu u jednom ciklusu navodnjavanja. Jednom podešeni sustav tijekom sezone moguće je funkcijom Water Budget, standardnom na svim modelima Rain Bird programatora, jednostavno prilagođavati potrebi u rasponu 0% do 200%.

Što uključuje održavanje sustava?


Sustavi za navodnjavanje ne zahtijevaju gotovo nikakvo tekuće održavanje. Prilikom proljetnog puštanja u pogon treba dobro pregledati filtere uređaja zbog eventualne nečistoće ili kamenca koji se može stvoriti u periodu dok sustav miruje. Prije zime sustav svakako treba ispuhati komprimiranim zrakom. Kako biste izbjegli oštećenja uređaja prilikom ispuhivanja, prepustite pripremu sustava za zimski period i proljetno puštanje u pogon profesionalnom izvoditelju.

Lajkajte nas na Facebooku!

Rain Bird - automatski sistemi navodnjavanja

Detaljnije o RAIN BIRD sistemu možete preuzeti OVDJE.

Hortikultura

Naše reference

-    Gumiimpex GRP
-    Bernarda d.o.o.

-    Hotel Bernarda
-    KBC Split
-    Hotel Eden
-    Hotel Zlatna ribica brodarica Šibenik
-    Zračna luka Zemunik Zadar
-    Kaufland
-    Plodine
-    Lidl
-    Centar energetske efikasnosti Čakovec
-    Wellmart Pag
-    Abit – kamen kuće Škrapi Istra
-    Privatna vila Fiorini Istra
-    Croatia inspekt Privatna kuća Jadranovo Krk
-    Solvis
-    Škola Tomisliv Špoljar

-    Medifarm Velika Gorica
-    Ljekarne Salus
-    Hotel La gus
-    Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića varaždinske Toplice
-    Zagorje Tehnobeton
-    Nogometno igralište NK Podravac
-    Vinarija Mežnarić
-    Vinarija Najman
-    KB Sračinec
-    Magro centar
-    Protecta
-    Prometal Zelina
-    Oprema Ludbreg
-    Benzinska postaja Šilec
-    Merkur
-    ITC
-    Montall Lepoglava
-    Finessa grupa

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem