Automatska navodnjavanja - korisni savjeti

Automatska navodnjavanja - korisni savjeti

Nekoliko korisnih savjeta za štednju vode:
 

Ne potapajte vaš travnjak!

Izbjegavajte prekomjerno navodnjavanje travnjaka. Višak vode se ionako ne iskoristi. Ukoliko se puno vode aplicira u kratkom vremenu dio će se izgubiti površinskim otjecanjem, a dio isparavanjem s površine. Brzina upijanja ovisi o tipu i sastavu tla. Kod slabije propusnog ili na kosinama, umjesto da navodnjavate npr. 20 minuta bez prestanka, uključite navodnjavanje 4 puta po 5 minuta s 15-minutnim pauzama između  obroka. To će omogućiti tlu da upije vodu i smanjiti gubitke.

Obratite pažnju na doba dana u kojem navodnjavate!

Izbjegavajte navodnjavanje u večernjim satima jer listovi ostaju mokri preko noći što je dobra podloga za razvoj gljivičnih bolesti. Navodnjavajte vaše bilje u ranim jutarnjim satima, između 04 i 07 sati kada najčešće nema vjetra, a temperature su niže. Tako će s površine lista tijekom dana dana ispariti suvišna voda, smanjujući na taj način opasnost od pojave bolesti. U vjetrovitim područjima koristite dizne s niskim kutem kako biste minimalizirali gubitke zbog vjetra.

Podijelite vrt na zasebne zone!

Svrha sustava za navodnjavanje jest dati biljkama dovoljnu količinu vode bez gubitaka. Podijelite svoj vrt na karakteristične zone kako bi se travnjaci mogli navodnjavati češće od grmlja, drveća i cvjetnih gredica. Ispravnim kombiniranjem rasprskivača, komponenti za mikronavodnjavanje i navodnjavanje kap po kap dobivate učinkovit sustav za navodnjavanje.

Ne kosite travu u korijenu!

Kada kosite travnjak, nemojte kositi travu pri tlu, već je ostavite malo dužom kako bi zaklonila korijen od sunca i na taj način potaknula dublji rast korijenja.

Navodnjavajte samo ono što raste!

Za podzemni sustav navodnjavanja odaberite i rasporedite uređaje na način da ne zalijevaju nepotrebno prilazne puteve i staze.

Pazite na pritisak!

Višak pritiska na rasprskivačima usitnjuje kapi u maglicu koja se raznosi vjetrom i smanjuje učinak navodnjavanja. Provjerite radni pritisak sustava i usporedite s podacima o optimalnom pritisku za pojedine uređaje. Svako povećanje pritiska od 20% uzrokuje 10% veći utrošak vode.

Razmotrite mogućnost navodnjavanja kap-po-kap!

Kod navodnjavanja pojedinačnih stabala, cvjetnih gredica i ostalih nezatravljenih područja, razmislite o apliciranju vode izravno u zonu korijenja mikrorasprskivačima, kapaljkama i putem cijevi kap-po-kap. Aplikacija malih količina vode kroz dulje vrijeme najučinkovitiji je oblik navodnjavanja jer su gubici zbog evapotranspiracije i otjecanja najmanji, a sprječava se i navodnjavanje korova.

Provjeravajte rad sustava!

Pošto se travnjaci i vrtovi navodnjavaju rano ujutro, moguće je da nećete ni primijetiti eventualan problem. Povremeno uključite sustav tijekom dana i provjerite radi li sve ispravno.

Malčirajte gdje je moguće!

Sloj malča na tlu oko bilja čuva vodu te značajno smanjuje isparavanje vode iz tla. Malč također smanjuje rast korova, sprečava zbijanje tla te povoljno utječe na stabilnost temperature tla kod atmosferskih promjena. Kao materijal za malč može poslužiti kora drveća, kompost, vulkansko kamenje, vapnenac ili propusna plastika, ali ne folija jer bilje treba disati.

Koristite vodu racionalno – iskoristite prednosti automatskog navodnjavanja!

Prilagođavajte svoj sustav za navodnjavanje sezonskim, ali i trenutačnim vremenskim uvjetima. Ugradite oborinski senzor koji će isključiti sustav za kišna vremena i na taj način spriječiti nepotrebno rasipanje vode i povećanje vaših izdataka za vodu.

Lajkajte nas na Facebooku!

Rain Bird - automatski sistemi navodnjavanja

Detaljnije o RAIN BIRD sistemu možete preuzeti OVDJE.

Hortikultura

Naše reference

-    Gumiimpex GRP
-    Bernarda d.o.o.

-    Hotel Bernarda
-    KBC Split
-    Hotel Eden
-    Hotel Zlatna ribica brodarica Šibenik
-    Zračna luka Zemunik Zadar
-    Kaufland
-    Plodine
-    Lidl
-    Centar energetske efikasnosti Čakovec
-    Wellmart Pag
-    Abit – kamen kuće Škrapi Istra
-    Privatna vila Fiorini Istra
-    Croatia inspekt Privatna kuća Jadranovo Krk
-    Solvis
-    Škola Tomisliv Špoljar

-    Medifarm Velika Gorica
-    Ljekarne Salus
-    Hotel La gus
-    Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića varaždinske Toplice
-    Zagorje Tehnobeton
-    Nogometno igralište NK Podravac
-    Vinarija Mežnarić
-    Vinarija Najman
-    KB Sračinec
-    Magro centar
-    Protecta
-    Prometal Zelina
-    Oprema Ludbreg
-    Benzinska postaja Šilec
-    Merkur
-    ITC
-    Montall Lepoglava
-    Finessa grupa

Koristimo kolačiće kako bismo Vam pružili najbolje korisničko iskustvo na našoj web stranici. Pod linkom "Opširnije" možete saznati više o kolačićima koje upotrebljavamo, svrhu i mogućnosti korištenja, a za nastavak pregleda i korištenja stranica, kliknite na “Razumijem”
Opširnije Razumijem